Zum Inhalt springenAktuelle*r Gastwissenscahftler*inVorrangegangeneGastwissenschaftler*innen BildWiSe 20/21Inhalt der Lehrveranstaltung:Veranstaltungen LinkAnsprechpartner*innenStudieren weltweitSchnelleinstiegDr. Marie Rakusanová, Univerzita Karlova v Praze in Prag (Tschechien)Dr. Christopher Webster van Tonder, Aberystwyth University in Aberystwyth (Großbritannien / Wales)Dr. Diane Morgan, University of Leeds in Leeds (Großbritannien)Prof. Dr. Philippe Sénéchal, Université de Picardie Jules Verne in Amiens (Frankreich)Dr. Sercan Yandim, Hacettepe Üniversitesi in Ankara (Türkei)Dr. Christopher Webster van Tonder, Aberystwyth University in Aberystwyth (Großbritannien / Wales) Deutsch Dr. Eva Frojmovic, University of Leeds in Leeds (Großbritannien) Deutsch Dr. Eva Frojmovic, University of Leeds in Leeds (Großbritannien)

Gastwissenschaftler*innen am Institut für Kunstgeschichte

Wir freuen uns zahlreiche Gastdozent*innen unserer Partneruniversitäten am Institut für Kunstgeschichte zu begrüßen!

WiSe 20/21

Dr. Kathrin Wagner
Liverpool Hope University (Großbritannien):
Propaganda & the Visual Arts

Inhalt der Lehrveranstaltung:

This research seminar will look at how art, design and graphic design works have been used to influence the attitude of people within a community towards some cause or position. We will examine different media and various forms of works with a propaganda purpose, such as painting, sculpture, architecture, photography, film, book illustrations, comics, caricatures, advertisement campaigns etc. Relevant Propaganda models and theories will also be investigated.

The seminar will mainly focus on the 20th and 21st centuries and analyse the role propaganda was/is playing in modern and contemporary art and design. It will also address the impact of propaganda on (visual) culture in a broader sense.

Dr. Marie Rakusanová, Univerzita Karlova v Praze in Prag (Tschechien)

Dr. Sercan Yandim, Hacettepe Üniversitesi in Ankara (Türkei)

Übung Challenging Issues in Late Antiquity, Byzantine Art and Beyond (05. - 07. Oktober 2017)

Dr. Diane Morgan, University of Leeds in Leeds (Großbritannien)